ضرب المثل گونهای از بیان است که معمولا” تاریخچه و داستانی پندآموز در پس بعضی از آن ها نهفتهاست. بسیاری از این داستانها از یاد رفته، و پیشینه ي برخی از امثال بر بعضی از مردم روشن نیست، با اینحال در سخن بکار میرود.
دانشمندان و زبانشناسان نامدار هنوز تعریفی جامع و کامل برای کلمه ي ضربالمثل نیافتهاند. گرچه در این راستا تحقیقات بسیار ارزشمندی انجام و تفاسیر معتبری نیز ارائه شدهاست. علامه علیاکبر دهخدا در مقدمه امثال و حکم چنین مینویسد:
در زبان فرانسوی هفده لغت یافت میشود که در فرهنگهای عربی و فارسی همه آنها را «مثل» ترجمه کردهاند و در فرهنگهای بزرگ فرانسوی تعریفهائی که برای آنها نوشتهاند مقنع نیست و نمیتوان با آن تعریفات، آنها را از یکدیگر تمیز داد.
محققان معروف امثال و حکم(ضرب المثل) را چنین تعریف کردهاند:
سخنان برجسته، روشن و پند آمیز و مستقل که در زبان مردم رایج است. ارچر تيلور
امثال جملههای قصاری هستند که از تجربههای طویل حاصل آمدهاند. سروانتس
امثال در زنده نگاهداشتن زبان فارسی عامل قوی و مؤثری بوده و در انجام این خدمت بزرگ به اشعار و سایر انواع سخن کمک می نماید. احمد بهمنيار
امثال، مواعظ بالغهای هستند که در نتیجه تجربههای طولانی و از فکرهای متین پیدا میشوند. جرجي زيدان
در روستايمان ايمن آباد و كروكلا نيز ضرب المثل هاي فراواني را مردم به كار مي بردند كه امروزه بسيار در صحبتها و گفتگوهاي روزانه كمتر شده است. اين ضرب المثلها را بيشتر افراد با سن بالا بكار مي برند.
بهر حالاين ضرب المثل ها در مناطق مختلف با گويش ها و لهجه هاي خاصي بكار مي رودو تنوع فراواني دارد.
بعضي از ضرب المثل ها نيز مخصوص مناطق خاصي است مثل اين ضرب المثل كه بينج پشتي ورمز او خرنه (به پشتوانه برنج علف هرز سيراب شده و رشد مي كند) كه اين ضرب المثل در مناطقي كه برنج كشت نمي شود مثل هزار جريب گلوگاه كاربرد ندارد و در روستايمان كه شغل اصلي مردمشان برنج است بكار مي رود.مردم روستايمان همچنان اين ضرب المثل ها را بكار مي برند اما جوانان و امروزي ها كمتر به ياد دارند و از آن استفاده مي كنند.
در اين بخش تعدادي از ضرب المثل هاي مازندراني كه در روستايمان رايج بوده است بر اساس حروف الفبا درج خواهد شد.
حرف الف
بخش بعدي ضرب المثل هايي كه حرف ” ب ” جا شروع بونه، تهيه و ثبت بونه.
شما برارا و خواخراي روستا هم تونني، ضرب المثلهايي كه شه دونني يا شمه پِر و مار بلد هسنه ره، ديدگاه دله بنويسين تا اما و بقيه اهالي هم بخونن.
تمامی حقوق مطالب برای "وب سایت روستای ایمن آباد و کروکلا بابل"محفوظ است و هرگونه کپی برداری بدون ذکر منبع ممنوع می باشد.
طراحی و اجرا : کلکسیون طراحی